Arbeidstilsynet pålegger bedriftene å lage en plan ingen trenger
Et helt unødvendig dokument krever masse ressurser i norske virksomheter. I stedet kunne tiden vært brukt på systematisk arbeidsmiljøinnsats.
Det høres jo ut som en drøm for oss i bedriftshelsetjenesten. Alle virksomheter som har plikt til å være tilknyttet en bedriftshelsetjeneste, skal utarbeide en plan for bedriftshelsetjenestens bistand i virksomheten (plan for bistand). I planen skal det stå hvordan virksomheten planlegger å bruke bedriftshelsetjenesten gjennom året. Det må jo bety inntekter for oss? Jo da, men vi mener likevel at selve planen er sløsing med ressurser.
Plan for bistand gir ingen arbeidsmiljøgevinst
Vår innvending mot plan for bistand er at den ikke gir noen arbeidsmiljøgevinst. Virksomhetene bruker kreftene på feil sted i prosessen. Det er ikke gitt at bistand fra bedriftshelsetjenesten er det de trenger, men når de er nødt til å lage en plan, så må de nærmest finne på noe å bruke oss til. Resultatet er at virksomhetene produserer dokumentet bare for å slippe å få avvik på tilsyn. Det gir ikke mening.
Kravet om plan for bistand er ikke nytt, men i det siste har Arbeidstilsynet skjerpet tilsynet med at det blir oppfylt. Hvis ikke virksomhetene har en plan for bistand, får de pålegg om å utarbeide en. Hvis planen er på plass, er den boksen haket av. Hva planen faktisk inneholder, får mindre oppmerksomhet slik vi opplever det. Dette er en instrumentell tilnærming til arbeidsmiljøarbeid der det å ha en plan blir viktigere enn hva du faktisk gjør. Vi etterlyser et mye mer helhetlig tilsyn som setter virksomhetene på sporet av det som virkelig er viktig for arbeidsmiljøet.
Arbeidsmiljøgevinst får du når du begynner i den andre enden. Du kan ikke vite hva som er et godt tiltak, før du har god oversikt over hvilken risiko medarbeiderne er utsatt for i hverdagen. Jobber dere med farlige stoffer? Sitter medarbeiderne stille hele dagen og risikerer ryggproblemer? Er noen i situasjoner der det kan oppstå vold og trusler? En systematisk kartlegging av risikoen er det eneste fornuftige grunnlaget for en handlingsplan. Krav om en slik risikovurdering finnes allerede, i internforskriften § 5 nr. 6. Hvis Arbeidstilsynet konsentrerer seg om dette når de er på tilsyn, får vi et mye mer målrettet arbeidsmiljøarbeid.
Og når risikoen er kartlagt, kan det selvsagt være riktig å koble inn bedriftshelsetjenesten, hvis virksomheten ikke har ressurser eller kompetanse til å gjennomføre nødvendige tiltak på egen hånd. Da kan vårt bidrag synliggjøres i virksomhetens HMS-handlingsplan istedenfor i en egen plan for bistand.
Hvilken verdi mener Arbeidstilsynet plan for bistand har?
Vi er selvsagt åpne for at det er noe her vi ikke har forstått. Vi utfordrer derfor Arbeidstilsynet til å fortelle hvilken arbeidsmiljøgevinst plan for bistand har, og hvorfor det er viktig å legge så stor vekt på den ved tilsyn.
Enn så lenge mener vi at plan for bistand er et verdiløst dokument.
Skrevet av: Av Kari Opseth Øren og Pernille Tandberg, Arbeidsmiljøhuset AS
Postet: 28. Juni 2024